Oljning

Oljebehandling av trägolv , ekparkett , lammel är en ytbehandling som är väl lämpad för offentlig miljö med hårdare slitage.

Oljebehandling av trägolv , ekparkett , lammel är väl lämpad för t.ex. utställningshallar, kontor, dansgolv, butiker, restauranger mm. I Privatbostäder har oljade trägolv sin givna plats. Oljan hindrar smuts, vätskor, fett och liknande från att tränga in i träet. Med oljebehandlingen bibehåller du också träkänslan och får golvet relativt halksäkert och antistatiskt. Ett oljat parkettgolv kräver inledningsvis något mer underhåll än ett lackat golv, men ger i utbyte en slitstark och behaglig yta, där träets ådring och struktur vackert framgår.

Golvolja är ett av de vackrare behandlingsalternativen för trägolv, Med golvolja blir trägolven vackra och tidlösa. Oljan tränger in i träet och framhäver de naturliga ådringarna. De åldras vackert och golven blir mjuka och sköna att gå på. Däremot kräver oljade golv sin vård, för att hålla i längden.

Golvslipning Olja

En golvolja ger ett väl fungerande skydd för golven samtidigt som träets naturliga ådring finns kvar. Ådringen och strukturen framhävs till och med vilket gör att golvet blir mycket vackert att se på. Resultatet med oljade golv är också en matt och behaglig yta som man inte tröttnar på i första taget. Ett oljat trägolv är tidlöst. Olja tränger in i golvet och skyddar det på så sätt att golvet blir mättat. När golvet är mättat kan inte andra partiklar tränga in under ytan. Det gör att det blir en stor skillnad mellan oljat och till exempel ett lackat golv, där lacken lägger sig som en skyddande yta på träet.

Det finns oljor med och utan pigment. Vilket som väljs är en smaksak, men det kan vara nog så trixigt. Det finns en hel drös med nyanser att välja mellan. Oljor som innehåller harts ger ett något starkare ytskikt och ett blankare resultat. Tillsatser av vax är bra för ytor som ska tåla fukt och smuts. Den kan även användas som polerolja vid efterbehandlingar av golv oljade med annan typ av olja.

Olika typer av golvoljor passar till olika underlag. Det går alltid fint att olja in ett obehandlat golv och i de flesta fall obehandlad parkett. Många oljor passar också till lutade och betsade golv. Det är däremot inte alla oljor som passar till alla träslag. Det gäller att avpassa rätt olja till rätt typ av golv. Den olja som används varierar beroende på fabrikat. I många fall blandas flera olika typer av oljor för att få ett både hållbart och prisvärt alternativ. En vacker variant av träolja är linolja i förädlat skick. Det är också ett en helt naturlig olja, med miljövänlig karaktär.

För att oljan ska bibehålla sitt skydd behöver golvet underhållas med jämna mellanrum. Torrtvätt är att rekommendera. Ett nyoljat golv ska inte våttorkas alls den första månaden. Därefter ska, om våttorkning behövs, en väl uttorkad mopp användas och såpa.. För att få bort fläckar är det bäst med ren såpa. Använd gärna en nylonsvamp för arbetet. Ibland behövs en skrapa för att få bort eländet. Därefter behöver golvet poleras om. För att återfetta golvet och få det hållbart behövs såpa med en hög fetthalt. Det kan handla om kokosfett eller liknande. Vax kan också ingå i såpor tillverkade för att passa oljade golv. Dessutom kan det krävas underhållsolja, särskilt om moderna metoder med sprayer för rengöring av oljade golv används.

Timberex Natural

Timberex Natural är originalet i Timberex sortiment. En djuppenetrerande träolja baserad på naturliga vegetabiliska oljor och hartser som använts på golv i tusentals hem världen över.

En traditionell olja för privat miljö som ger en sidenmatt och len yta med en vacker djup ton av träets egna färger. Timberex Natural är idealisk för trägolv, möbler och paneler. Ett golv som behandlats med Timberex Natural är mycket lättskött och vackert.